Taxe şi scutiri salarii 2024

Scutiri valabile pentru anul 2024 (fără modificări faţă de anul precedent): Doar persoanele fizice rezidente care au un venit anual impozabil mai mic de 360.000 lei, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 901 Cod Fiscal, au dreptul la o scutire personală în sumă de 27.000 lei pe an.

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie 2024 – 13700 lei

screen

Scutirile pentru 2024 în Moldova

Tip scutire Suma anuală MDL Suma lunară MDL
Scutirea personală 27,000 2,250
Scutirea personală majorată 31,500 2,625
Scutirea acordată soției (soțului) –
Anulată din 2021
- -
Scutirea acordată soției (soțului) majorată 19,800 1,650
Scutirea pentru persoane întreținute cu excepția celor cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie 9,000 750
Scutirea pentru persoane întreținute cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie 19,800 1,650

Salariul minim pentru anul 2024 – 5,000 lei

Impozit pe venit salarii pentru anul 2024: Cota impozitului pe venit pentru persoane fizice nu se modifică – rămâne 12% din mărimea venitului impozabil.

Asigurarea medicală obligatorie achitată de angajat (%): rămâne 9%

Pentru a învăța cum să gestionezi corect aspectele contabile și legale, înscrie-te la cursurile noastre de contabilitate aici.


Cota contribuției de asigurări sociale achitată de angajatori (fond social):

Cota contribuției Categorii
24% Pentru angajatorii din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare
29% Pentru angajatorii autorităților/instituțiilor bugetare și autorităților/instituțiilor publice cu autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor medico-sanitare
32% Pentru angajatorii din sectorul privat, instituțiile de învățământ superior și instituțiile medico-sanitare (*persoanele care activează în condiții speciale de muncă)
39% Pentru angajatorii autorităților/instituțiilor bugetare și autorităților/instituțiilor publice cu autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor medico-sanitare (*persoanele care activează în condiții speciale de muncă)
*persoanele care activează în condiții speciale de muncă


  1. Personalul navigant:
    1. membrii echipajelor aeronavelor și ale altor aparate de zbor;
    2. piloții instructori;
    3. piloții comandanți de zbor: conducătorii (locțiitorii lor), inspectorii și alți specialiști în serviciul de zbor (activitatea de zbor) ai ministerelor, altor autorități administrative centrale, direcțiilor, asociațiilor, întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor și subdiviziunilor lor, care dețin certificat de pilot în vigoare și participă la zboruri în componența echipajului aeronavei sau altui aparat de zbor;
    4. parașutiștii de toate profilurile, salvatorii, precum și pompierii din detașamentele de desant de toate profilurile, instructorii din serviciul de pompieri avia, conducătorii subunităților de parașutiști (parașutiști salvatori, parașutiști căutători-salvatori), lucrătorii încadrați și neîncadrați în schemă din grupurile de desant-parașutare, care efectuează salturi cu parașuta sau coborâri (urcări) cu instalații speciale de coborâre (urcare) din elicoptere aflate în regim de zbor la o înălțime de cel puțin 10 metri;
    5. însoțitorii de bord.
  2. Personalul care efectuează dirijarea traficului aerian.
  3. Personalul tehnic aeronautic:
    1. tehnicienii (mecanicii, motoriștii) de aviație de toate profilurile;
    2. maistrii de toate profilurile;
    3. inginerii de toate profilurile;
    4. șefii de secții, schimburi, sectoare, servicii, grupuri de deservire tehnică a aeronavelor și a altor aparate de zbor.